Toz Metalurjisi Yöntemi İle Üretilen Metal Matrisli Kompozit Malzemelerin (Mmk) Difüzyon Kaynağı İle Birleştirilebilirliğinin Araştırılması - ESKİ, Özkan (My University, 2024)
Modern mühendislik malzemeleri olan Metal Matrisli Kompozitlerin (MMK), klasik metallere göre birçok avantajları mevcuttur. MMK malzemelerin klasik metallerin yerine kullanılmasıyla birlikte daha yüksek mukavemet/ağırlık oranı, aşınma direnci, sürünme dayanımı ve kırılma tokluğu elde edilebilir. MMK malzemelerin tüm bu avantajlarına rağmen, kullanım alanlarını kısıtlayan en büyük engel, bu malzemelerin birleştirme işlemlerinde karşılaşılan zorluklardır. Toz metalürjisi (TM) yöntemiyle üretilmiş malzemelerin difüzyon kaynağı yöntemiyle birleştirilmesi, hem TM ile üretilen malzemelerin orijinal yapısının korunması ve hem de oluşturulacak malzeme çiftinin difüzyon kaynağı davranışlarının anlaşılması açısından önemlidir. Bu çalışmada, MMK malzemeler arasında yüksek kullanım oranına sahip bakır ve/veya alüminyum esaslı metal matris kompozitlerin difüzyon kaynağı ile birleştirilebilirliği araştırılacaktır. Değişken olarak, matris, takviye elemanı, takviye elemanının tane boyutu ve miktarı, sinterleme sıcaklığı ve kaynak parametreleri kullanılacaktır. Malzemelerin mikroyapı ve faz bileşimi incelemesi optik mikroskop (OM), taramalı elektron mikroskobu (SEM), X-ışın difraktogramı (XRD), X ışını enerji dağılım spektrometresi (EDS) ile yapılacaktır. Kaplamaların sertlikleri vikers olarak ölçülecektir. Malzemelerin mekanik özellikleri, kesme testi ile tespit edilecektir.