Fedor İvanoviç Buslayev’in Hayatı ve Fikirleri Üzerine - Erdoğan Yaşarsoy, Hanife (SOYLEM Filoloji Dergisi, 2024)
Rus filolog kimliğiyle ön plana çıkan Fedor İvanoviç Buslayev, halk kültürü, edebiyat, mitoloji ve sanat tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan bir bilim insanıdır. Buslayev, dilbilimde mantıksal yaklaşımın temsilcisi olarak bilinmektedir. O, Rus dili, halk edebiyatı ve görsel sanatlar arasındaki etkileşimleri geniş bir perspektiften incelemiştir. Moskova Üniversitesi’nde 30 yıl boyunca Rus dili ve Edebiyatı kürsüsünü yönetmiş, eğitim ve sanat alanlarında öncü çalışmalar yapmıştır. Bu makalede, Fedor İvanoviç Buslayev’in (1818-1898) hayatı, eserleri ve fikirleri üzerine bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Buslayev’in kendi yazdığı kaynaklar ile Buslayev ve eserleri hakkında yazılan çalışmalar irdelenmiştir. Bu bağlamda çalışmada betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada, Buslayev’in eğitimci kimliği, akademik başarıları ve çeşitli disiplinlere olan ilgisi vurgulanmıştır.
Keywords: Linguistics (Other); Fedor Ivanovich Buslaev; linguistics; literature; art history; logical approach; Dilbilim (Diğer); Fedor İvanoviç Buslayev; dilbilim; edebiyat; sanat tarihi; mantıksal yaklaşım