YAYGIN EĞİTİM BAĞLAMINDA SOSYO-KÜLTÜREL İŞLEVLERİ AÇISINDAN KÖY ODALARI: KASTAMONU ÖRNEĞİ - Abdurrezzak, Ali Osman (Avrasya Uluslararası Arastırmalar Dergisi, 2015)
yere sahip sozlu ve yazili aktarimin tarihsel kronolojisine gore yazisiz kultur kodlamalarinin gerceklestigi koy odasinin bir yaygin egitim kurumu oldugunu ve islevlerini ortaya koymaktir. Turk Kulturunde egitimin oneminin ilk yazili anit olan Orhun kitabelerinde bahsedilmesinden yola cikarak egitimin resmi kurum ve kuruluslardan once toplumsal bir reaksiyon olarak kendiliginden ortaya cikma gerekliligi bir milletin gelisimi, degerleri, kulturu icin basat bir olgu oldugu gorulmektedir. Bu baglamda egitimin yaygin olarak gerceklestigi surecte kucuk yasam alanlari olan koylerdeki sosyal bulusma mekâni olan koy odalarinin islevleri ve egitime sagladigi katkilar Kastamonu orneginden yola cikarak yapilan alan arastirmasi sonucu alt basliklar halinde ele alinmis olup niteliksel verilere ulasilmistir. Koy odalarinda buyukten kucuge dogru olan bilgi, gorgu, gelenek aktariminin toplumda kabul goren davranislara sahip birey yetismesine katki sagladigi ve beseri degerlerin temellerini olusturdugu gorulmustur. Gelenegin degisimle ic ice olusu dusunuldugunde gunumuzun teknolojik gelismeleri ile koy odalari da nostalji unsuru haline gelmistir. Teknoloji caginin kulturel degerlere karsi olumsuz etkisine olumlu bir ivme kazandirabilmek icin koy odalarinin islevselligini saglayacak oneriler getirilerek hayatimizda daha fazla yer eden yaygin egitim ihtiyacina cevap aranmaya calisilmistir.
Keywords: sosyo-kültürel; yaygın eğitim