Farklı mikroalg türlerinin ve konsantrasyonlarının rotifer (brachionus plicatilis) büyümesine ve biyokimyasal yapısına etkisinin araştırılması - Osmanoğlu, Mustafa İbrahim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı farklı mikroalglerin (Nannochloropsis sp. ve Chlorella sp.) farklı konsantrasyonlarının rotifer (Brachionus plicatilis) büyümesine ve biyokimyasal yapısına etkisinin belirlenmesidir. Rotiferler, Nannochloropsis sp. türü için N10:10x106 ; N20:20x106 ; N30:30x106 hücre/ml ve Chlorella sp. türü için C3:3x106 ; C6:6x106 ; C9:9x106 hücre/ml yoğunlukları sabit tutularak eksilen mikroalg miktarı kadar ekleme yapılarak beslenmiştir. Her bir deneme grubuna 200 birey/ml yoğunlukta ekim yapılarak üç tekerrürlü olarak çalışma başlatılmıştır. Çalışma 5 gün süreyle yürütülmüştür. Çalışma süresi boyunca, her deneme grubunun popülasyon parametreleri olan birey sayısı, yumurtalı birey sayısı ve oranı, büyüme hızı, ikilenme zamanı ve günlük rotifer üretimi hesaplanmıştır. Çalışmanın sonunda rotiferler hasat edilerek biyokimyasal analizler, aminoasit ve yağ asitleri analizleri yapılmıştır. Popülasyon parametrelerinde en yüksek değerler, birey sayısı 1047±20,90 birey/ml, yumurtalı birey sayısı 555±9,0 birey/ml, büyüme hızı 0,41±0,01 bölünme/gün, ikilenme zamanı 1,68±0,02 gün, günlük rotifer üretimi 211,75±5,23 birey/ml/gün N30 grubunda 4.günde belirlenmiştir. Ham protein oranlarında en yüksek oranı %54,41 ile N30 grubu vermiştir. Ham yağda en yüksek orana N30 grubunda %34,5, toplam yağ asitlerinde en yüksek oran %70,69 ile N20 grubunda bulunmuştur. Esansiyel aminoasitlerde ise %68,31 ile en iyi verim N20 grubunda tespit edilmiştir. Sonuç olarak hem popülasyon büyümesi hem de biyokimyasal yapı değerlendirildiğinde en yüksek performansı veren grup N30:30x106 hücre/ml yoğunlukla beslenen grup olmuştur.
Keywords: Rotifer, Branchionus plicatilis, Nannochlropsis sp., Chlorella sp., büyüme performansı, yağ asitleri, aminoasit.