Matematik Öğretmen Adaylarının Pergel-Cetvel ve Dinamik Geometri Yazılımı Kullanarak Yaptıkları Geometrik İnşalar - Ulusoy, Fadime (Ninety Nine Publication, 2019)
Bu arastirma, ilkogretim matematik ogretmen adaylarinin pergel ve birimsiz cetvel kullanarak paralelligi nasil insa ettikleri ve yaptiklari insalari dogrulamak icin kullandiklari gerekceleri incelenmeyi amaclamistir. Ek olarak, dinamik matematik yazilimi (GeoGebra) kullanilan sinif tartismalarinda ogretmen adaylarinin geometrik insalari ile ilgili fark ettikleri durumlar analiz edilmistir. Calismaya ilkogretim matematik ogretmenligi programinda ogrenim goren 68 ogretmen adayi katilmistir. Veriler, yazili dokumanlar, yansitici dusunme raporlari ve sinif tartismasi gibi bircok nitel arastirma veri toplama teknikleri kullanilarak elde edilmistir. Elde edilen veriler, yapilan detayli alan yazin taramasinin isiginda icerik analize tabii tutulmustur. Sonuclar, ogretmen adaylarinin yaptiklari uygun paralellik insalarinda dik dogrular, aci kopyalama, eskenar ucgen ve eskenar dortgen yontemleri olmak uzere dort farkli yontemi kullandiklarini gostermistir. Fakat ogretmen adaylarinin yarisindan fazlasi yaptiklari geometrik insa surecinde her ne kadar paralel dogrulara ait ozellikleri kullanarak yola ciksalar da insalarda hatali varsayimlar yaptiklari icin uygun olmayan paralellik insalari elde etmislerdir. Son olarak, ogretmen adaylari GeoGebra-destekli sinif tartismalarinda (i) alternatif insa yontemlerini, (ii) insalarda saglam dayanaklar sunmanin gerekliligini, (iii) yanlis varsayimlarin geometrik insadaki etkisini ve (iv) dinamik geometri yazilimi ve pergel-cetvelin geometrik insa ve ispatlamadaki farkli rollerini fark etmislerdir.
Keywords: Geometrik inşa; paralellik; ilköğretim matematik öğretmeni adayı; pergel ve cetvel; dinamik matematik yazılımı; GeoGebra; Geometric construction; parallelism; prospective middle school mathematics teachers; compass and straightedge; dynamic mathematics software; GeoGebra; 4. Education