Sosyal bilgilerde kavramsal prototiplerin işleyişi: Ampirik araştırmalara dayalı bir çerçeve - Güngör, İbrahim Can (Öncü Okul Yöneticileri Dernegi, 2025)
Kavramsal prototipler bir kategorinin merkezi eğilimi ve idealleştirilmiş versiyonudur. Bu yapılar, sosyal bilgilerde öğrencilerin karmaşık sosyal olguları anlamlandırmalarını sağlar ve bilişsel bağlantılar kurmalarına olanak tanır. Önceki araştırmalar, çocukların ya da öğrencilerin kavram gelişimi ve kavram öğrenme süreçlerine tutarlı bir şekilde odaklanmasına karşın, kavramsal prototiplerin eğitimdeki ve sosyal bilgiler gibi içerik alanlarındaki rolü genellikle göz ardı edilmektedir. Mevcut ampirik kanıtları sentezleyen ve tartışan bu araştırma, eğitimcilere kavramsal prototiplerin rolünü kavrayarak öğrencilerin bilişsel süreçleriyle uyumlu öğretim stratejileri geliştirme, prototipler ve karmaşık düşünme yolları arasındaki bağlantıları anlama ve buna yönelik müdahaleler için bilgi sağlama konusunda içgörüler sunmaktadır. Ayrıca, kavramsal prototip odaklı pedagojinin sosyal bilgilere entegre edilmesinin gerekliliğinin altını çizmektedir.