PELL VE PELL-LUCAS HİPER KOMPLEKS SAYILARI - BAYRAKCI KILDIR, Öznur (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Hiper kompleks sayıları inşa etmek için en bilinen yöntem Cayley-Dickson sürecidir. Literatür incelendiğinde Pell ve Pell – Lucas hiper kompleks sayılarına yönelik bir çok çalışma göze çarpmaktadır. Bu çalışmaların tamamında hiper kompleks sayıların sıralı tabanlarına Pell ve Pell-Lucas sayılarının da sıralı bir şekilde yerleştirildiği görülmektedir. Bu çalışmada, Pell ve Pell-Lucas sayıları hiper kompleks sayıların sıralı tabanlarına rasgele olarak yerleştirildiğinde ne gibi değişiklikler olacağı incelenecektir. Kısıtlamasız 2 Pell ve Pell-Lucas sayıları olarak isimlendirilecek olan bu hiper kompleks sayılar için Üreteç fonksiyonları, Binet formülleri verildikten sonra yine bu sayılar için Vajda, Catalan, Cassini ve d’Ocagne özdeşlikleri yanı sıra bir çok yeni özdeşlik verilecektir.
Keywords: Pell ve Pell-Lucas kuaterniyonları, Pell ve Pell-Lucas oktonyonları, Pell ve Pell-Lucas sedenyonları, Pell ve Pell-Lucas hiper kompleks sayıları