Basketbolda İş Birlikli Öğrenmenin Sosyal Becerii Güdülenme ve Problem Çözme Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi - Bahadır, Nur Asena (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, 10-13 yaş aralığındaki öğrencilerde basketbol öğretiminde iş birlikli öğrenme modelinin uygulanması ve iş birlikli öğrenmenin sosyal beceri, güdülenme ve problem çözme üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden gerçek deneysel araştırma desenlerden öntest-sontest kontrol gruplu seçkisiz desen (ÖSKD) kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yer alan basketbol öğretimi yapılan bir ortaokuldaki 10-13 yaş grubu öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, Tunçel (2006) tarafından geliştirilen Sosyal Beceriler Ölçeği (SBÖ), Pelletier, Tuson, Briere, Fortier, Vallerand ve Blaisin (2013) tarafından geliştirilen Sporda Güdülenme Ölçeği II (SGÖ- II) ve Ekici ve Balım (2013) tarafından geliştirilen Ortaokul Öğrencileri İçin Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde normal dağılım durumu incelenmiş, güvenirlik cronbach alpha iç-tutarlılık katsayısı ile test edilmiş ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler değerlendirildiğinde basketbolda iş birlikli öğrenme modelinin sosyal beceri, sporda güdülenme ve problem çözmede anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmış ve basketbolda doğrudan öğretim modelinin ise sporda güdülenmede anlamlı farklılık göstermediği fakat sosyal beceri ve problem çözmede olumsuz etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Examining The Effects Of Cooperatıve Learnıng In Basketball On Socıal Skılls, Motivatıon, And Problem-Solving