Veratrum Album L. (Beyaz Çöpleme) Hammadesinden Aktif Karbon Üretilerek Değişik Konsantrasyondaki Benzen Gazının Giderim Veriminin Araştırılması - Işınkaralar, Kaan (My University, 2024)
Önerilen projenin amacı atıl durumda ormanda bırakılan Veratrum album L. (Beyaz çöpleme) biyokütlesinden kimyasal aktivasyon yöntemi ile aktif karbon eldesi, elde edilen aktif karbonların iç ortamdaki benzen (C6H6) tutma kapasitesinin araştırılmasıdır. Kullanılan Veratrum album L. (Beyaz çöpleme) biyokütlesinden doğada kendi halinde bir lignoselülozik atık olmasından dolayı ekonomiye katılmadan direk olarak çöpe atılması nedeniyle öncelikli tercih sebebi olmuştur. Deneysel süreçte H2SO4 ve ZnCl2 ile kimyasal aktivasyonla aktif karbon örnekleri üretilecek olup kendi aralarında da en yüksek yüzey alanı elde etmek için değişik sıcaklık aralıklarında çalışılacaktır (400-800 oC). Elde edilen aktif karbonların karakteristik özellikleri incelenecek olup bunlar sırasıyla; i) SEM, ölçümlerinden aktif karbon örneklerinin gözenekli yapıda oldukları, ii) BET ölçümlerinden aktif karbonların yüzey alanı belirlenmesinde, iii) XRD aktif karbonların yapılarında meydana gelen değişimleri ve iv) Elementel analiz ölçümlerinden ise sentezlenen aktif karbonların element miktarlarının tayini belirlenecektir. İç ortamda yaygın olarak bulunan benzen hem düşük düzeyde uzun süreli maruziyet sonucu kronik, hem de yüksek konsantrasyonlarda akut sağlık sorunlara yol açan yaşadığımız ortamda maruz kalınan en önemli kirletici grubudur. Bu kirleticilerin gideriminde çalışma kapsamında üretilen aktif karbonların giderim verimleri ayrı ayrı incelenecektir. İç ortamda toplanan benzen konsantrasyon tayini GC/MS cihazı kullanarak yapılacak. Veri girişi ve analizi Statgraphics Centruion XV paket programı kullanılarak yapılacaktır.