Kastamonu Üniversitesi Araç Rafet Vergili Meslek Yüksek Okulu’nda Küçük Ölçekli Güneş Modülü Tasarımı Ve Üretimi - KARATAY, Seçil (My University, 2024)
Trafik işaretleri ve sinyalizasyonu; sürücü, yaya ve araçlar için belli kurallar öngörülerek oluşturulmuş yapılardır. Bu yapılar, trafiğin kontrol edilebilmesinde düzen, güvenlik, yöneltme ve sorumluluk sınırlarının belirlendiği genel fonksiyonlar ile her bir işaretin ayrı anlam taşıdığı özel fonksiyonlardan oluşmaktadır. Günümüzde bu fonksiyonların, sürücü ve yayalar tarafından algılanabilirlik düzeyinin artırılması amacıyla LED ile aydınlatma yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Bu çalışmada, LED teknolojisi kullanılan trafik işaretleri ve sinyalizasyonunda gerekli enerji ihtiyacını karşılayacak küçük ölçekli PV modüller tasarlanmıştır. Tasarlanan PV modüllerin yer ve mekandan bağımsız, her ortamda ve koşulda, bilgi ve tecrübe gerektirmeden üretimin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda, PV modüllerin üretiminin gerçekleştirilebilmesi için bir laminasyon sistemi Solidworks’de tasarlanacak ve üretimi gerçekleştirilecektir. Çalışmada vakum yöntemi ve basınç yönteminin uygulanabilmesi için mevcut sistem üzerinde elektriksel ve mekaniksel kısımlar oluşturulacaktır. Ayrıca gerçekleştirilecek bu çalışmada LED ile aydınlatılan trafik işaretlerin gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayacak, küçük ölçekli güneş modüllerinin üretiminin, tasarlanacak sistem yardımıyla Kastamonu Üniversitesi Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü bünyesindeki öğrencilerin bilgi ve tecrübe edinmesi amacıyla kullanılacaktır. Anahtar Kelimeler: Güneş pili, PV modül üretimi, laminasyon sistemi, laminatör.