TUĞLA, BİMS VE GAZBETONUN ISIL VERİMLİLİK VE MALİYET AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI - AVAN, Çağrı; YILDIZ, Hamit; AVAN, Emrullah (Kirsehir Ahi Evran University, 2021)
Enerji tüketimi günümüzün ve geleceğin en önemli konuları arasındadır. Dünya üzerinde artık topraktan çok enerji için savaşlar çıkmaktadır. Bu noktada enerji kayıplarının minimuma indirilmesi gerekliliği açıktır. Uzun ömürlü yapılar şeklinde üretilen binalar enerji verimliliği açısından etkili olmaktadır. Ülkemiz farklı iklim kuşaklarını barındırmakta ve buda yapıların farklı özelliklerde olmasını mecbur kılmaktadır. Özellikle soğuk bölgelerde ısı kayıplarının azaltılması enerji tüketimini doğrudan etkilemektedir. İnsanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi için enerji verimine ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde artan nüfus ve sanayileşme gibi faktörler enerjiye olan talebi artırmakta, enerjinin daha az kullanılarak aynı faydayı sağlayacağı yeni yöntemler geliştirmeye zorlamaktadır. Enerjinin en çok tüketildiği alanlardan biri de ısıtma-soğutma enerjisi olarak kullanıldığı yaşadığımız binalardır. Binalarda duvar malzemesi olarak tuğla, bims ve gazbeton sıklıkla kullanılan malzemelerdir. Bunlar birbirinden oldukça farklı özelliklere sahiptirler. Çalışma kapsamında 3 katlı bir konut için ısıl kayıplar hesaplanmıştır. Bims, gazbeton ve tuğla için maliyet ve ısıl verimlilik hesapları yapılmıştır. Hesaplar sonucunda verimlilik açısından en iyi malzemenin bims olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca malzeme kalınlığı arttıkça ısıl verimlilik arttığı, aynı oranda maliyetin de arttığı görülmektedir. Bu noktada gazbetonun maliyet verimlilik oranı en düşüktür.
Keywords: Thermal insulation; pumice; brick; gas concrete; thermal efficiency.; Isı yalıtımı; bims; tuğla; gazbeton; ısıl verimlilik.; 13. Climate action; 11. Sustainability; 7. Clean energy