Düzce Kent Merkezinde Havadaki Pb, Cr Ve Mn Konsantrasyonlarının Son 60 Yıllık Süreçte Değişiminin Belirlenmesi - YİĞİT, Nurcan (My University, 2024)
Günümüzde dünya genelinde en önemli sorunların başında hava kirliliği gelmektedir. Hava kirliliği bileşenleri içerisinde başlıca trafik ve antropogenik kaynaklı olan Pb, Cr ve Mn insan ve çevre sağlığı için son derece zararlı, toksik ve kanserojen elementlerdendir. Bundan dolayı bu elementlerin havadaki konsantrasyonlarının değişiminin izlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma kapsamında Pb, Cr ve Mn elementlerinin, Düzce ilinde havadaki konsantrasyonlarının son 60 yıllık süreçteki değişiminin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, Tilia platyphyllos ağacının yıllık halkalarının biyomonitor olarak kullanılması ile gerçekleştirilecektir. Çalışma kapsamında Düzce’de havadaki Pb, Cr ve Mn konsantrasyonlarının son 60 yılda nasıl değiştiği, odun içerisine hangi düzeyde geçiş yapabildiği, bitki gövdesindeki konsantrasyonları ile topraktaki konsantrasyonları arasında nasıl bir ilişki olduğu belirlenmeye çalışılacaktır. Çalışma sonuçlandığında Düzce ilinin hava kalitesinin son 60 yıllık süreçte Pb, Cr ve Mn kirliliği bakımından gösterdiği değişimin insan ve çevre sağlığı açısından bir tehdit içerip içermediği belirlenmiş olacak ayrıca, havadaki Pb, Cr ve Mn kirliliğinin değişiminin hem izlenmesi hem de azaltılabilmesi konusunda önemli bilgiler elde edilecektir.