Silis dumanı ve yüksek fırın cürufunun reaktif pudra betonların özelliklerine etkisi - Issa, Mahmoud M. Mohamed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Reaktif pudra beton (RPB), beton endüstrisinin malzeme kullanımını optimize etmesine, ekonomik faydalar sağlamasına ve güçlü, dayanıklı ve çevreye duyarlı yapılar inşa etmesine olanak sağlayarak gelişen bir kompozit malzemedir. Reaktif pudra beton (RPB) nispeten yeni bir çimentolu malzemedir. Başlıca özellikleri, çok düşük bir su-çimento (s/ç) oranı olan yüksek oranda portland çimentosu bileşeni içerir. RPB, mekanik özellikler, özellikle de basınç dayanımında ve ultra yüksek performans ile karakterize edilir ve bu inşaat sektörü için muazzam bir ilgi oluşturmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, çelik lif ilavesiyle silis dumanı (SD) ve öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufundan (YFC) RPB üretmektir. Deneysel program, SD ve YFC içeriği kullanılarak hazırlanan on deneme karışımı olarak hazırlanmıştır. Karışımlarda çimento ağırlıkça %0, %15 ve %30 silis dumanı içerikleri ve çimento ağırlıkça %0, %15 ve %30 YFC içerikleri kullanılmaktadır. Piyasadan temin edilen malzemeler kullanılarak RPB üretiminin araştırıldığı bu çalışmada standart koşullarda ve 25°C kür sıcaklığında 90 günlük numunelerin 107.9 MPa minimum basınç dayanımına başarıyla ulaştığı belirlenmiştir. RPB betonlarında 90 gündeki en yüksek basınç dayanımı ise %30 SD ve %30 YFC ile elde edilmiş ve 117,2 MPa ulaşılmıştır. Ayrıca, SD eklenmesinin RPB'nin erken ve sonraki yaşlarında basınç dayanımı ve yarmada-çekme dayanımı üzerinde olumlu etkileri olduğu, YFC 'nin ise RPB'nin mekanik özellikleri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, daha sonraki yaşlarda YFC'nin dahil edilmesi mekanik özelliklerin iyileştirilmesine yol açmıştır. Ayrıca, SF ve YFC ile çimento ikamesi, RPB'nin gözenekliliği ve su absorpsiyonu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olfuğu belirlenmiştir
Keywords: Reaktif pudra beton, RPB, silis dumanı, öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu, porozite, su emme