BİLGİ YÖNETİMİ İÇİN ANLAMSAL ÖĞRENME ORTAMLARININ İNCELENMESİ - Esdeira, Fatema Allafı Abdalla (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
İnternet ve ilgili teknolojilerde son yıllarda meydana gelen pek çok gelişme ve bunun sonucu ortaya çıkan anlamsal web yaklaşımı, e-öğrenme uygulamaları üzerinde büyük bir etkisi olmuştur. Günümüzde öğrenen merkezli, uyarlanabilir, kişiselleştirilebilir zeki öğrenme ortamlarına ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla yapay zeka, uyarlanabilir çoklu ortam, yazılım ve ontoloji mühendisliği gibi farklı disiplinlerden oluşan anlamsal web teknolojileri kapsamında hedefe yönelik farklı çalışmalar yürütülmektedir. Anlamsal web ile amaçlanan, web ortamındaki verileri salt insanların yorumlayabileceği dokümanlarda bulunmaktan çıkaracak ve makinelerin (bilgisayarlar, cep telefonları, televizyon vb.) veriler arasındaki bağlantıları anlayıp yorum yaparak farklı bağlantıları ortaya çıkarabileceği bir biçime getirmektir. Bu tez çalışması kapsamında anlamsal web uygulaması olarak ortaya konan yeni nesil anlamsal öğrenme sistemleri ve web tabanlı zeki e-öğrenme, üstveri ve eöğrenme ortamları, işbirlikli anlamsal e-öğrenme, anlamsal üst bilişsel öğrenme ve bulut tabanlı öğrenme ortamlarının genel yapısı ayrıntılı olarak incelenmiş ve buradaki öğrenme ortamlarının üstünlükleri ve sakıncaları araştırılmıştır. Sonuç olarak anlamsal web tabanlı öğrenme sürecinin daha etkili ve verimli olduğu konusunda bir değerlendirmeye varılmıştır. Yapay zeka teknolojilerini kullanabilen Anlamsal web teknolojilerinin kullanıldığı zeki öğretim sistemlerinin kullanılmasıyla birlikte eğitim alanında yeni imkanların oluşması kaçılmazdır. Günümüzde geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanıldığı sistemlerde ortaya çıkabilecek bazı yetersizliklerin üstesinden ancak anlamsal web teknolojileri kullanılarak hazırlanan anlamsal öğrenme ortamları ile gelineceği açıktır. Anlamsal e-öğrenme ortamı, öğrencilere genel olarak zihinsel ve yeniden kullanılabilir öğrenme nesneleri ile esnek ve yenilikçi bir ortam oluşturmak, kendi kendini yönlendirmesi (kişiselleştirme) ve öğrenenlerin davranışlarına dayalı uyarlama ile öğrenme imkanı sunmaktadır.
Keywords: Anlamsal web, e-öğrenme, anlamsal öğrenme ortamları.