Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fen Okuryazarlık Algısı Ölçeği Uyarlama Çalışması - ÇALIK, Seda; İNALTUN, Hüseyin; YALVAÇ ERTUĞRUL, Elif; ATEŞ, Salih (Anadolu Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2024)
Bu araştırmada Suwono, Maulidia, Saefi, Kusairi ve Yuenyong (2022) tarafından geliştirilen fen bilgisi öğretmen adaylarının fen okuryazarlık algısı ölçeğinin (FOAÖ) Türkçeye adaptasyonu, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Bu ölçme aracı yapısında sekiz alt boyut içermektedir. Bunlar; Üstbiliş, Bilimin Doğası ve İşlevi, İnsan Uğraşı Olarak Bilim, Zihnin Alışkanlıkları, Bilime İlgi, Bilimsel Okuryazarlık Öğretimi, Ahlaki ve Sosyal Sorumluluk Duygusu ve Bilimde Etiktir. Ölçek, dilsel eşdeğerlik çalışmasının ardından, geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması amacıyla Türkiye’deki yedi coğrafik bölgede bulunan 16 Üniversitenin Fen bilgisi öğretmenliği programında öğrenim gören toplam 610 üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliği doğrulayıcı faktör analizi (DFA) tekniği kullanılarak incelenmiştir. DFA sonucunda [χ2 (751, n=602) =1586.640, p=0.00; RMSEA=.043, GFI=.96, AGFI=.95, CFI=.94, NFI=.90, NNFI=.94] özgün ölçekteki sekiz faktörlü yapının doğrulandığı görülmüştür. Ölçekte yer alan maddelerin faktör yük değerleri .31 ile .95 arasında değişmektedir. Ölçeğin tamamına ait Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı ise .90 olarak bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda ölçeğin üçüncü ve dördüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarının fen okuryazarlık algılarını belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Eğitim Üzerine Çalışmalar; fen bilgisi öğretmen adayları; perception of scientific literacy; Studies on Education; prospective science teachers; Education (General); Theory and practice of education; Fen okuryazarlığı; fen okuryazarlığı algısı; fen bilgisi öğretmen adayları; Scientific literacy; perception of scientific literacy; prospective science teachers; L7-991; fen okuryazarlığı; fen okuryazarlığı algısı; scientific literacy; LB5-3640