İnanç Turizmi Etkinlikleri Çerçevesinde Bocuk Gecesi'nin Değerlendirilmesi - ÇAM, Oğuz; ÇELİK, Cengiz (Isparta University of Applied Sciences, 2022)
İnanç turizmi, turizm çeşitleri arasında yer almakta, gerek yerel gerek ulusal gerekse de uluslararası anlamda potansiyelini ve önemini günden güne artırmaktadır. Gün geçtikçe daha fazla insan inanç turizmi etkinliklerine katılmaktadır. Bu çalışmanın çeşidi, geleneksel derlemedir. Çalışmanın amacı, Bocuk Gecesi’ni inanç turizmi etkinlikleri kapsamında değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, literatürde yer alan Bocuk Gecesi ve bu gecenin inanç turizmi etkinlikleri bağlamında ele alınabilecek potansiyele sahip birtakım bilgiler derlenerek anlamlı bir bütünlük sağlanmaya çalışılmıştır. Türkiye’de oldukça önemli bir turistik etkinlik olarak göze çarpan Bocuk Gecesi’nin inanç yönü ağır basmakta, bu gecenin kutlandığı alanlar hem ulusal hem de uluslararası alanlardan ziyaretçi akınına uğramakta, bu etkinlik kapsamında gerek maddi gerekse de manevi açıdan etkileşimler yaşanmaktadır. Bundan dolayı da, Bocuk Gecesi’nin inanç turizmi etkinlikleri kapsamında ele alınması akıllıca, önemli ve uygun olarak görülmekte ve bu duruma ilişkin olarak da söz konusu çalışmanın ortaya konma ihtiyacı hissedilmektedir. Hissedilen bu ihtiyacın giderilmesi için gereken girişimlerde bulunularak bu çalışma ortaya konmuştur. Sonuç olarak; turizm perspektiften bakıldığında, Bocuk Gecesi önemli bir inanç turizmi etkinliğidir ve turistik açıdan da büyük bir etkileşim oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda, Bocuk Gecesi’ne katılan turistlerin seyahat motivasyonlarında hangi somut ve soyut unsurların etkili olduğunun ortaya çıkarılması önerilmektedir.
Keywords: İnanç Turizmi; Bocuk Gecesi; Turist; Kültür; İnanç