LİBYA'DA YAKIT KITLIĞINA NEDEN OLAN FAKTÖRLERİN PİYASA PERFORMANSI VE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARINA ETKİSİ - GANBASHA, Adel Rajab (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Libya 19. yüzyılın başlarından bu yana petrol ve gaz üreten ve ihraç eden ülkelerden biridir. Aynı zamanda, yanıcı maddelere sübvansiyon uygulanması nedeniyle yanıcı maddeler ve petrol türevleri açısından dünyanın en ucuz ülkelerinden biridir. Buna rağmen dünyanın çoğu ülkesi gibi Libya da siyasi ve ekonomik sorunlardan uzak değildir. 2011’de olanlar bunun iyi bir kanıtıdır. 2011’den, yani iktidar çatışmalarının ve Şubat devriminin başlamasından itibaren bugüne kadar ülke, rejimi değiştirmeyi ve silah gücüyle iktidarı ele geçirmeyi amaçlayan çatışmaların etkisi altında kalmıştır, bu çatışmalar bugün de, yani 2018’de de deva etmekte ve ülkenin bugün de devam eden bir düzensizlik durumuna sokmaktadır. Tüm bu olaylar politik, ekonomik veya sosyal nitelikte farklı krizler için neden oluşturmaya ve halen devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı dikkatleri Libya vatandaşları için ağır bir yük halinde gelmiş olan bu krizler üzerine çevrilmesini sağlamaktır. Ancak araştırmanın temel amacı Libya’daki yakıt ve bazı petrol türevlerindeki krizlerin yerel pazar ve tüketici davranışları üzerindeki olumsuz etkilerinin incelenmesidir. Verilerin elde edilmesinde anket yönteminin kullanıldığı araştırmanın kapsamı olarak Libya’nın kuzeyi ile orta ve batı bölgeleri belirlenmiştir. Bunun nedeni ise bu bölgelerin Libya nüfusunun %60’ından fazlasını temsil etmesidir.
Keywords: Akaryakıt kıtlığı, Libya, Libya ekonomisi, tüketici davranışları, Libya Petrolü