YATILI BÖLGE ORTAOKULLARININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - l ÇANGIR, Erol (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Araştırmanın amacıYatılı Bölge Ortaokullarının sorunlarına ilişkin YBO Yönetici ve Öğretmenlerinin görüşlerini belirlemek, ortaya çıkan sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirmektir. Bunun için Kastamonu, Samsun, Sinop ve Çorum ilinde bulunan 14 Yatılı bölge ortaokulunda görev yapan 352 okul yöneticisi ve öğretmenine, verileri toplamak için Kişisel Bilgi Formu ve Mustafa Göksel Köroğlu (2009) tarafından geliştirilen “Türkiye’de Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının sorunlarına ilişkin YBO yöneticileri ve öğretmenlerinin görüş ve önerileri ölçeği” uygulanmıştır. Araştırmanın verileri; yönetici ve öğretmenler için geliştirilen anketleraracılığıyla toplanmıştır. Anketin yapı geçerliliği faktör analizi ile incelenmiş olup,anketin her bölümü ayrı ayrı faktör analizine tabi tutulmuştur. Anketin ikinci bölümü;“fiziki alt yapı”, “finansman”,” eğitim öğretim”, “öğrenci” ve “personel” olmak üzereYBO’ların sorunlarını beş boyutta ele aldığı için her boyut kendi içinde analizedilmiştir. Araştırmada Öğretmen ve Yöneticilerin fiziki altyapı, finansman, eğitim-öğretim, personel durumlarındaki görüşlerine göre bulgulara ulaşılmıştır. Yatılı Bölge Ortaokullarında fiziki altyapıya ilişkin cinsiyete, görev türüne, yaş durumlarına öğretmenlik deneyimlerine göre anlamlı farklılık bulunduğu, finansman boyutunda medeni durumlarına,öğretmenlik deneyimlerine göre anlamlı farklılık bulunduğu, eğitim öğretim boyutunda medeni durumlarına göre anlamlı farklılık bulunduğupersonel durumunda görev türüne göre anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Fiziki altyapı, finansman, öğrenci, personel