Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinde Tasavvuf Öğretimi: Öğretim Programı (2010) Çerçevesinde Bir Analiz - Abdulkadir Çekin (Zenodo, 2013)
{"references": ["Ayhan, Halis, E\u011fitim Bilimine Giri\u015f, \u015eule Yay\u0131nlar\u0131, \u0130stanbul 1995.", "Bardak\u00e7\u0131, M. Necmeddin, Sosyo-K\u00fclt\u00fcrel Hayatta Tasavvuf, Fak\u00fclte Kitabevi, Isparta 2000.", "Bilgin, Beyza ve Sel\u00e7uk, Mualla, Din \u00d6\u011fretimi \u00d6zel \u00d6\u011fretim Y\u00f6ntemleri, G\u00fcn Yay\u0131nc\u0131l\u0131k, Ankara 1999.", "Demirel, \u00d6zcan, Kuramdan Uygulamaya E\u011fitimde Program Geli\u015ftirme, Pegema Yay., Ankara 2003.", "Erg\u00fcn, Mustafa, Yunus Emre'de Tasavvuf ve E\u011fitim, Ocak Yay., 2. Bask\u0131, Ankara 1997.", "Ert\u00fcrk, Selahattin, E\u011fitimde Program Geli\u015ftirme, Yelkentepe Yay., Ankara 1997.", "Gen\u00e7, Emine, Men\u00e2k\u0131bn\u00e2me Edebiyat\u0131nda \u0130nsan E\u011fitimi, (Yay\u0131nlanmam\u0131\u015f Y\u00fcksek Lisans Tezi), Gazi \u00dcniversitesi E\u011fitim Bilimleri Enstit\u00fcs\u00fc, Ankara 2006.", "G\u00f6z\u00fctok, \u015eakir, Tasavvufta \u015eahsiyet E\u011fitimi, Seha Yay., \u0130stanbul 1996.", "G\u00f6z\u00fctok, \u015eakir, Bir Din E\u011fitimi Disiplini Olarak Tasavvuf, (Yay\u0131nlanmam\u0131\u015f Y\u00fcksek Lisans Tezi), Sel\u00e7uk \u00dcniversitesi Sosyal Bilimler Enstit\u00fcs\u00fc, Konya 1992.", "G\u00f6kta\u015f, Vahit, \"Tasavvufi Terbiye'nin G\u00fcn\u00fcm\u00fcz Din E\u011fitim-\u00d6\u011fretimine Sunabilece\u011fi \u0130mk\u00e2nlar\", Ankara \u00dcniversitesi \u0130lahiyat Fak\u00fcltesi Dergisi, y\u0131l. 2011, S. 2.", "G\u00fcrler, Zafer, Din\u00ee-Tasavvuf\u00ee T\u00fcrk Edebiyat\u0131 \u00d6\u011fretiminin Ders Kitab\u0131, \u00d6\u011frenci ve \u00d6\u011fretmen A\u00e7\u0131s\u0131ndan De\u011ferlendirilmesi, (Yay\u0131nlanmam\u0131\u015f Doktora Tezi), Gazi \u00dcni. E\u011fitim Bilimleri Ens., Ankara 2011.", "Kara, \u0130hsan, \"Din E\u011fitimi, Din Hizmetleri ve Tasavvuf\", Diyanet \u0130lmi Dergi, y\u0131l. 2006, S. 2.", "MEB, Orta\u00f6\u011fretim Din K\u00fclt\u00fcr\u00fc ve Ahl\u00e2k Bilgisi Dersi \u00d6\u011fretim Program\u0131, Ankara 2010.", "\u00d6z\u00e7elik, Durmu\u015f Ali, E\u011fitim Programlar\u0131 ve \u00d6\u011fretim, \u00d6SYM Yay., Ankara 1992.", "\u00d6zeri, Zeynep Nezahat, Okul \u00d6ncesi Din ve Ahl\u00e2k E\u011fitimi, DEM Yay., \u0130stanbul 2004.", "Sel\u00e7uk, Mualla, \u00c7ocu\u011fun E\u011fitiminde D\u00een\u00ee Motifler, TDV Yay., Ankara 1991.", "Ye\u015filyaprak, Binnur ve U\u00e7ar, Ertu\u011frul, \"\u00d6\u011frenmeden \u00d6\u011fretime\", (ed. Binnur Ye\u015filyaprak), E\u011fitim Psikolojisi, Pegem Akademi Yay., Ankara 2011.", "Y\u0131ld\u0131z, Adem, \u0130mam Gazz\u00e2li'ye G\u00f6re Nefis ve Nefis E\u011fitimi, (Yay\u0131nlanmam\u0131\u015f Y\u00fcksek Lisans Tezi), Sel\u00e7uk \u00dcniversitesi Sosyal Bilimler Enstit\u00fcs\u00fc, Konya 2007.", "Y\u0131lmaz, Hasan K\u00e2mil, Ana Hatlar\u0131yla Tasavvuf ve Tarikatlar, Ensar Ne\u015friyat, \u0130stanbul 2000.", "Y\u0131lmaz, Hasan K\u00e2mil, \"\u015eahsiyet \u0130n\u015fas\u0131 ve Tasavvuf\", G\u00f6n\u00fcl Penceresinden, Erkam Yay., \u0130stanbul 2006."]}

Bir manevi terbiye metodu olarak tasavvuf, din eğitimi ile yakından ilişkili bir disiplindir. Bu makalenin amacı, tasavvuf öğretiminin örgün din eğitimi içerisindeki durumunu öğre- tim programları çerçevesinde incelemektir. Çalışma sonunda; ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programı içerisinde tasavvuf öğretimine yeterince yer veril- mediği, ahlak ile tasavvufi öğretiler arasında çok fazla bağlantının kurulmadığı ve tasav- vufun değer eğitimi ile yeterince ilişkilendirilmediği tespit edilmiştir.
The Teaching of Islamic Mysticism in the Course of Religious Culture and Morality for Secondary Education: An Analysis According to the Course Curriculum (2010)
Islamic mysticism as a spiritual educational method is a discipline closely related with religious education. The aim of the essay is to examine the state of Islamic mysticism teaching in the formal religious education according to course curriculums. At the end of the study, it has been determined that not enough space has been given to the teaching of Islamic mysticism in the curriculum of course of religious culture and morality for secondary education, making connection between ethics and Islamic mystical principles far too much and sufficiently establishing Islamic mysticism relations with values- education.
https://www.marife.org/marife/article/view/658

Atıf / Cite as: Çekin, Abdulkadir. "Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinde Tasavvuf Öğretimi: Öğretim Programı (2010) Çerçevesinde Bir Analiz". Marife 13/1 (2013): 139-148. https://doi.org/10.5281/zenodo.3344386.
Keywords: Islamic Mysticism Teaching; Philosophy. Psychology. Religion; Islamic Mysticism; B; BL1-50; Tasavvuf Öğretimi; Religion Culture And Ethics Course; Religion (General); Curriculum; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi; Tasavvuf; Öğretim Programı; 4. Education