Bütünleştirilmiş Fen, Teknoloji, Mühendislik Ve Matematik(Fetemm) Eğitim Yaklaşımının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlilik Ve Hazırbulunuşluk Durumlarına Etkisinin Belirlenmesi - ÇAĞLAR, Atila (My University, 2024)
Bütünleştirilmiş Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi (FeTeMM) okul öncesinden yükseköğretime kadar bütün kademeleri kapsayan bir eğitim yaklaşımıdır. Alanyazıda STEM eğitimi olarak adlandırılan FeTeMM eğitimi, teorik bilgilerin bütünleştirilmiş uygulamalarla çeşitli ürünlere dönüştürülmesine olanak sağlamaktadır. Gelişen toplumlarda çağdaş eğitim anlayışı, bireylerin üretken olarak yetişmesi üzerine kurgulanmıştır. Bu ise bireylerin bilgi birikimlerini özellikle mühendislik alanına transferini gerektirmektedir. Bu noktada özellikle teknoloji ve mühendisliğe vurgu yapması çocuklara küçük yaşlardan itibaren disiplinler arası bir bakış açısı kazandırması ve bilgilerin somut olarak hayata geçirilmesini sağlaması, STEM yaklaşımını günümüzün bilgi ve iletişim çağında çok önemli bir yere oturtmaktadır. Bu yaklaşımla Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarının eğitim ve üretim sürecinde bütünleştirilmesi sağlanarak öğrencilerin problemlere disiplinler arası bakış açısıyla bakması hedeflenmektedir. Bu uygulamada öğretmelerin rolü öğrencilere rehberlik yaparak öğrencileri üst düzey düşünme, ürün geliştirme, buluş ve yenilik (inovasyon) yapabilme seviyesine ulaştırmada rehberlik (mentörlük) etmektir. YÖK’ün mevcut lisans öğretmen yetiştirme programı incelendiğinde öğretmen adaylarının STEM becerilerinin yeterli düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Bunun nedeni olarak; STEM programının yeni olması, ekonomik maliyetinin fazla olması ve STEM le ilgili yetişmiş öğretim elemanlarının yetersiz olması gösterilebilir. Bu çalışma ile Kastamonu Üniversitesi Eğitim fakültesinde okuyan öğretmen adaylarına yönelik Bütünleşik Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Atölyesi hazırlanması ve bu hazırlanan atölye ile öğretmen adaylarına STEM eğitimi uygulamaları ile yeterliliklerinin arttırılması ve STEM eğitiminin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Sonuçlar ön test- son test uygulaması ile ölçülecek ve değerlendirilecektir. Öğrencilere verilen eğitimin STEM yeterlilikleri üzerine etkisi tespit edilecektir.