Teknoloji Şirketlerinde Çevre, Sosyal Ve Yönetişim (Çsy) Puanları İle Kurumsal Sosyal Sorumluluk (Kss) Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Şener, Ekrem Burak (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma, teknoloji şirketlerinin Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) puanları ile Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) uygulamaları arasındaki ilişkinin analizini amaçlamaktadır. Günümüz iş dünyasında finansal performans kadar sürdürülebilirlik odaklı stratejiler de şirketlerin başarısında kritik rol oynamaktadır. Araştırmada, ÇSY puanlarının KSS uygulamaları üzerindeki etkileri incelenmiş ve bu ilişkinin işletmelerin sürdürülebilirlik hedefleri üzerindeki yansımaları değerlendirilmiştir. Araştırmada, öncelikle literatür taraması ile ÇSY ve KSS'nin teorik çerçevesi sunulmuş, ardından teknoloji sektörüne özgü uygulamalar detaylandırılmıştır. Çalışmanın yöntemi nicel analiz tekniklerini içermekte olup, veri toplama süreci sektör bazında örneklem grubu oluşturularak gerçekleştirilmiştir. ÇSY puanları ve KSS uygulamaları arasındaki ilişki, korelasyon ve regresyon analizleri ile test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, yüksek ÇSY puanlarına sahip şirketlerin KSS uygulamalarında daha etkin olduğu, bu durumun hem toplumsal güven hem de paydaş bağlılığı üzerinde olumlu etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Ayrıca, alt sektörlerdeki farklılıklar dikkate alındığında, ÇSY ve KSS arasındaki ilişkinin sektörel özelliklerden etkilendiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, teknoloji şirketlerinin sürdürülebilirlik stratejilerinde ÇSY ve KSS'nin bütüncül bir yaklaşım içinde ele alınması gerektiği, bu iki kavramın işletmelerin uzun vadeli başarılarına katkı sağladığı belirlenmiştir. Çalışma, özellikle dijital dönüşüm süreçlerinin bu ilişkiyi nasıl şekillendirdiğine dair önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Examıning The Relationshıp Between Envıronmental, Socıal, And Governance (Esg) Scores And Corporate Socıal Responsıbılıty (Csr) In Technology Companies