ÖĞRENCi VELiLERiNDEKi VATANDAŞLIK ALGILARININ BELİRLENMESİ - ACAR, Fatih (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmanın amacı, Kastamonu ili Merkez ilçesinde öğrenim gören öğrencilerin velilerinin vatandaşlık algılarını, belirli değişkenlere göre ortaya çıkarmaktır. Çalışmada araştırma modeli olarak tarama modeli kullanılmıştır. Bu amaçla 20142015 eğitim-öğretim yılında Acar ve Demirbaş tarafından “Vatandaşlık Algısı Ölçeği” geliştirilmiştir. Çalışmada kullanılan ölçek formunu hazırlamak amacıyla ilk olarak uzman görüşü alınmış ve pilot uygulama yapılmıştır. Daha sonra elde edilen veriler kullanılarak geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış ve ölçeğe son hali verilmiştir. Ölçeğin hazırlanmasında 8. Sınıf Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersi öğretim programı temel kaynak olarak kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Kastamonu ili Merkez ilçesinde bulunan 10 ortaokulda öğrenim gören öğrenci velileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 339 öğrencinin velisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında beşli likert tipi “Vatandaşlık Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Tek boyutlu olan bu ölçek, iki bölümden ve 53 maddeden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik bilgiler, ikinci bölümde ise velilerin vatandaşlık algılarının ölçüldüğü maddeler yer almıştır. Elde edilen verilerin istatiksel analizinde, SPSS (Statistical Package For Social Science) paket programından yararlanılmıştır. Çalışmada demografik özellikler bakımından velilerin vatandaşlık algıları incelenmiş ve yapılan ANOVA analiz sonuçlarına göre, velilerin vatandaşlık algıları arasında ekonomik durumları bakımından anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Eğitim, Sosyal Bilgiler Eğitimi, VatandaĢlık, VatandaĢlık Eğitimi, VatandaĢlık algısı