60-72 Aylık Çocukların Öz Düzenleme Becerileri ve Öğrenme Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - GÜMRÜKÇÜ BİLGİCİ, Bahar; DENİZ, Ümit (Yildiz Teknik University - Uluslararasi Alan Egitimi Dergisi, 2021)
Literatürde öz düzenleme becerileri ve akademik başarı arasındaki ilişkiyi eğitimin farklı kademeleri için inceleyen çalışmalar bulunmakta iken öz düzenleme becerileri ve öğrenme arasındaki ilişkileri inceleyen çalışma göze çarpmamaktadır. Bu boşluğu gidermek üzerine odaklanan bu çalışmada keşfedici ve yordayıcı korelasyon analizleri birlikte kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Okul Öncesi Öğrenme Davranışları Ölçeği ve 4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği (Öğretmen Formu) kullanılmıştır. Çalışma grubunu Kastamonu İlinde farklı anaokullarında eğitim almakta olan 60-72 aylık toplam 164 çocuğun oluşturduğu araştırmanın sonuçlarına göre, çocukların öz düzenleme becerileri ile öğrenme davranışları arasında pozitif yönlü korelasyon bulunmuştur. Ayrıca öz düzenleme becerilerinin, öğrenme davranışlarını yordadığı gözlenmiştir. Bu doğrultuda en önemli yordayıcı öz düzenleme faktörünün dikkat alt boyutu olduğu söylenebilir.
Keywords: Öz düzenleme; Öğrenme davranışları; Okul öncesi eğitim