Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının 6. sınıf öğrencilerinin ekolojik okuryazarlıkları üzerindeki etkisinin incelenmesi - Demir, Fatıma Betül (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Kendi öğrenme sürecimizin öznesi olarak ekolojik okuryazarlığı anlamak, içselleşmek ve deneyimlememiz gerekmektedir. Dolayısıyla geleceğin yetişkinleri olan bugünün çocuklarının etkili ve duyarlı bireyler olmasının yolu onlara ekolojik okuryazarlığı kazandırmaktır. Bu bağlamda öğrencilerin ekolojik okuryazarlıklarının geliştirilmesine yönelik bir model önerisi ortaya konulmaktadır. Araştırmada, çevrimiçi argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının altıncı sınıf öğrencilerin ekolojik okuryazarlık akademik başarıları ve tutumları üzerindeki etkisi ile ekolojik okuryazarlık eğitimi modeline yönelik öğrenci ve veli görüşlerini tespit etmek amaçlanmaktadır. Araştırmada eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Kastamonu ilinde bir ortaokulda öğrenim gören 20 6. sınıf öğrencisi ve öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ekolojik okuryazarlık akademik başarı testi ve tutum ölçeği, yarı yapılandırılmış görüşme formları, günlükler ile öğretim materyali olarak çalışma yaprakları ve el ürünleri kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama ve veri toplama süreci 7 hafta içinde 18 ders saati sürmüştür. Araştırmanın nicel verileri bağımlı örneklem t testi ve wilcoxon işaretli sıralar testi; nitel verileri içerik analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin öntest ve sontest ekolojik okuryazarlık akademik başarı ve tutum puan ortalamaları arasında sontestler lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrenci günlükleri ve yarı yapılandırılmış görüşmelerden hem öğrencilerin hem de velilerin ekolojik okuryazarlık eğitimi modeline ilişkin görüşlerinin olumlu ve genel anlamda benzer olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan hareketle öğretim programlarının öğrencilerin ekolojik okuryazarlıklarını geliştiren nitelikte olması, ekolojik okuryazarlığın ayrı ve zorunlu bir ders olarak tasarlanması önerilmektedir.
Keywords: Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımı, ekoloji, ekolojik okuryazarlık, öğrenci.