Kastamonu bölgesinde üretilen propolislerin palinolojik ve kimyasal içerik yönünden incelenmesi ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi - Aktaş, Şeymanur (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu tez çalışmasında, Kastamonu merkez ve ilçelerinden temin edilen 30 propolis örneğinin palinolojik analizi, kimyasal içeriği (toplam fenolik madde miktarının hesaplanması, toplam flavonoid tayini) fenolik bileşik analizi (LS-MS), antioksidan (FRAP, DPPH) etki ve antimikrobiyal (disk difüzyon, MİK testi, MBK testi) aktivite incelemesi yapılmıştır. Propolis ekstraktları DMSO, propilen glikol, %70 etil alkol ve saf su karışımından oluşan çözücü ile hazırlanmıştır. Yapılan palinolojik inceleme sonucunda propolis örneklerinde Amaranthaceae, Amaryllidaceae, Apiaceae, Araliaceae, Asparagaceae, Asteraceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Caryophyllaceae, Campanulaceae, Cisteraceae, Cornaceae, Ericaceae, Fabaceae, Fagaceae, Lamiaceae, Myrtaceae, Malvaceae, Moraceae, Papaveraceae, Polygalaceae, Pinaceae, Poaceae, Ranunculaceae, Rosaceae, Salicaceae, Ulmaceae familyalarına ait polenler teşhis edilmiştir. Propolis ekstraktlarının toplam fenolik içerikleri 0,22±0,13 mg GAE/g ile 12,37±1,78 mg /g propolis arasında; flavonoid madde içerikleri 3,07± 1,14 mg QE/g ile 13,83± 0,82 mg QE/g propolis arasında değişim göstermektedir. Tespit edilen en yüksek fenolik içerikler; Sinamik asit 50,364 mg/g, Kafeik asit 91,633 mg/g, Trans ferulik asit 34,150 mg/g olarak belirlenmiştir. Propolis ekstraktlarının FRAP kapasiteleri 8,74± 1,49 mg AAE/gr ile 307,17±0,86 mg AAE/g propolis arasında, DPPH radikali süpürme aktiviteleri ise %11,32±12,32 ile %86,3±2,49 arasında değişim göstermektedir. Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesi amacıyla disk difüzyon yöntemiyle 11 farklı bakteri suşu ile çalışılmış, bunların 3 tanesi Gram pozitif olmak üzere, 8 tanesi Gram negatif bakterilerden oluşmaktadır. Propolis ekstraktlarının Salmonella enteritidis ATCC 13076 üzerinde inhibisyon zonu meydana getiremediği gözlemlenmiştir. MİK değerlerinin 0,625 mg/mL ile 0,020 mg/mL arasında değiştiği tespit edilmiştir. MBK test sonuçları ise propolis ekstraktlarının yoğun olarak Bakteriyostatik etki gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Investigation of the palynological and chemical composition of propolises produced in the kastamonu region and determination of their biological activities
Keywords: Propolis; antimikrobiyal; antioksidan; biyolojik aktivite