Altıncı sınıf öğrencilerinin ondalık gösterim konusunda problem kurma becerilerinin ve sürece ilişkin görüşlerinin incelenmesi - Şaşmaz, Yıldız (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, 6. sınıf öğrencilerinin ondalık gösterim konusunda dört işleme yönelik problem kurma becerilerini ve problem kurma sürecine ilişkin görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel bir araştırma modeli olan durum çalışması yöntemine dayalı bu araştırmaya 6. sınıf düzeyinde 50 öğrenci katılmıştır. Araştırma verileri; araştırmacı tarafından geliştirilen yarıyapılandırılmış problem kurma testi, serbest problem kurma testi, yarı yapılandırılmış görüşme soruları ve 6 öğrenci ile gerçekleştirilen görüşme ses kaydı verileri ile elde edilmiştir. Öğrencilerin kurduğu problemler araştırmanın amacına uygun şekilde literatürde yer alan problem kurma değerlendirme ölçütleri revize edilerek değerlendirilmiştir. Toplanan veriler, betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleriyle incelenerek kategori ve kodlara ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar, öğrencilerin yarı-yapılandırılmış ve serbest problem kurma durumları için verilen işleme uygun ve çözülebilir problemler kurabildiklerini göstermiştir. Öğrencilerin problemlerini genellikle gerçek yaşam bağlamında kurguladıkları ve problemlerinde günlük yaşamdan esinlendikleri tespit edilmiştir. Her iki problem kurma durumunda da problemlerin anlaşılır ancak dil bilgisi bakımından eksiklerin bulunduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin çoğunlukla düşük karmaşıklık düzeyinde problemler kurduğu, yüksek karmaşıklık düzeyinde çok nadir problemler kurabildikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin kurdukları problemlerde bölme işlemine diğer işlemlere göre daha az yer verdikleri ve dört işlemin tamamının kullanılmasını gerektiren problemlerde zorlandıkları görülmüştür. Öğrenci görüşleri incelendiğinde ise serbest problem kurmada yarı-yapılandırılmış problem kurmaya göre daha rahat oldukları, serbest problem kurmanın öğrencilere daha fazla özgürlük tanıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Investigation of sixth grade students' problem-posing skills on decimal representation and their views on the process
Keywords: Problem kurma; ondalık gösterim; 6. sınıf öğrencileri; dört işlem