Öğretmenlerin örgütsel bağlılığı, iş doyumu ve hizmetkar liderlik - Akın, Yunus Emre (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, okul müdürlerinin hizmetkar liderlik davranış düzeyleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık ve iş doyum düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın yöntemi, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu; Sakarya ilinde, ilköğretim düzeyindeki okullarda, 2021-2022 eğitim öğretim yılında görev yapmakta olan 504 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama kısmında; “Kişisel Bilgiler Anketi”, “Okul Müdürlerinin Hizmetkar Liderlik Davranışları Ölçeği”, “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” ve “İş Doyum Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23.0 istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Normallik testi sonucunda, çarpıklık ve basıklık değerlerine göre verilerin normal dağılım gösterdikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda; okul müdürlerinin hizmetkar liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ve iş doyumları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Hizmetkar liderlik ile örgütsel bağlılık ve iş doyumu alt boyutları arasında da anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Örgütsel bağlılık alt boyutlarından devam bağlılığı alt boyutu ile diğer alt boyutlar arasındaki ilişkinin negatif yönlü olduğu, diğer tüm alt boyutların birbirleriyle olan ilişkisinin pozitif yönlü olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Hizmetkar liderlik davranış düzeylerinin branş değişkenine göre farklılaştığı, örgütsel bağlılık düzeylerinin mesleki kıdem ve branş değişkenlerine göre farklılaştığı ve iş doyumu düzeylerinin cinsiyet ve branş değişkenlerine göre farklılaştığı sonuçlarına ulaşılmıştır
Teachers' organizational commitment, job satisfaction and servant leadership
Keywords: Liderlik, Hizmetkar liderlik, Örgütsel Bağlılık, İş Doyumu