Belediye hizmetlerine yönelik memnuniyet algısı: Kastamonu belediyesi örneği - Yücel, Sevgi (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada, vatandaşların demografik özellikleri ile belediye hizmetlerine yönelik memnuniyet düzeyleri arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Kastamonu Belediyesi sınırları dâhilinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri 429 vatandaşa yüz yüze ve çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler, SPSS 23.00 (Statistical Package of Social Sciences) istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ankete katılan vatandaşların demografik özellikleriyle ilgili sorulara verdikleri cevapların frekans ve yüzdeleri hesaplanarak dağılımları tespit edilmiştir. Verilerin analizinde iki küme arasındaki anlamlı farklılıkların tespiti için “t-testi”, ikiden fazla kümeler arasındaki anlamlı farklılıkların tespiti için “One-way Anova” testinden yararlanılmıştır. Uygulanan istatistik çözümlemelerinde 0,05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır. Farklılığın nereden kaynaklandığını ve hangi gruplar arasında olduğunu anlamak üzere Post Hoc testlerinden biri olan LSD testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, vatandaşların belediyenin sunmuş olduğu hizmetlerden memnuniyetleri ile cinsiyet ve medeni durum arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiş; yaş, eğitim durumları, meslek grupları, gelir durumları ve ikamet sürelerine göre ise anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuç ve tartışma kısmında ise Kastamonu Belediyesi’nin vatandaşların memnuniyetlerini artırabilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Keywords: Belediye hizmetleri, vatandaş memnuniyeti, Kastamonu belediyesi