Türkiye’de Gerçekleşen Terör Saldırılarının Olay Analizi: VIX Korku Endeksi, BIST 100 ve Kredi Temerrüt Swapları Üzerine Etkileri - ULUSOY, Tolga; KENDİRLİ, Selçuk (Journal of the Human and Social Sciences Researchers, 2019)
Terör olaylarının etkisi, olayın büyüklüğüne göre, çok yıkıcı olabilmekle birlikte, esas etkisi ekonomik faaliyetlere yansıyabilmektedir. Bu kapsamda, terörün ülke ekonomilerine etkilerini ölçmek ve değerlendirmek adına, VIX Korku Endeksi (Chicago Board Options Exchange Volatility Index) oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında, Türkiye’de gerçekleştirilen terör saldırılarının VIX Korku Endeksine yansımaları, bu yansımalarla birlikte, Borsa İstanbul 100 endeksine ve Türkiye Kredi Temerrüt Swaplarına (CDS) yansımaları analiz edilmiştir. Yapılan incelemede elde edilen sonuçlara göre, Türkiye’de gerçekleştirilen terör olayları VIX Korku Endeksine yavaş ve gecikmeli olarak yansımaktadır. Korku endeksinin terör olaylarından hemen önce düşük endekste olduğu görülmüştür. Olaylardan hemen sonra ise ani ve ivmeli bir artışa geçtiği ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda gerçekleşen terör olaylarının etkileri Türkiye CDS’lerinde altıncı günden sonra ortaya çıkmaktadır. Gerçekleştirilen terör olayları BIST 100’ü de olumsuz etkilemiştir. Bu etki terör olayının gerçekleştiği günün ertesinde düşüş olarak gerçekleşmiştir. BIST 100 endeksinin gerçekleştirilen terör olaylarından sonra toparlanma ortalaması ise altıncı günden sonra olmuştur.
Keywords: Economics; Terrorist Incidents; Event Analysis; VIX Fear Index; BIST 100; Credit Default Swaps; Credit Default Swaps; Terrorist Incidents; Event Analysis; Kredi Temerrüt Swapları; Terör Olayları; Olay Analizi; VIX Korku Endeksi; BIST 100; Kredi Temerrüt Swapları; BIST 100; VIX Korku Endeksi; Ekonomi; Olay Analizi; Terör Olayları; VIX Fear Index; 16. Peace & justice