Verep, Didem2023-08-032023-08-032016https://hdl.handle.net/20.500.12597/16461Bu tez çalışmasında antioksidan ve anti epileptik özellik gösterdiği düşünülen ondört bitki taksonu “Karabaş otu (Lavandula stoechas L. ssp. stoechas), Kedi otu kökü (Valeriana officinalis L.), Üzerlik tohumu (Peganum harmala L.), Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra L. var. glabra), Şimşir yaprağı (Buxus sempervirens L. ssp. sempervirens), Hindiba (Cichorium intybus L.), Mercanköşk (Origanum majorana L.), Oğulotu (Melissa officinalis L. ssp. officinalis), Ardıç tohumu (Juniperus oxycedrus L. ssp. oxycedrus var. oxycedrus f. oxycedrus), Papatya (Anthemis cotula L.), Yeşil yulaf (Avena sativa L.), Kişniş tohumu (Coriandrum sativum L.), Keten tohumu (Linum usitatissimum L.) ve Çedene tohumu (Cannabis sativa L.)” ile sokslet yöntemiyle saf su, etanol ve hekzan çözücüleri kullanılarak ekstraksiyon ekstraksiyon işlemi yapılmıştır. Elde edilen ekstraktların antioksidan aktiviteleri FRAP tayini, DPPH serbest radikali giderme aktivitesi, Metal-şelat aktivitesi, H2O2 giderme aktivitesi kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca ekstarktların Folin–Ciocalteu ve alüminyum klorür kolorimetrik metoduna göre sırasıyla toplam fenolik ve flavonoid içerikleri belirlenmiştir. Elde edilen 42 ekstrakt türünün normal faz HPLC ile kateşin, epikateşin, rutin, naringin, mirisetin, luteolin, naringenin ve apigenin flavonoidlerinin varlığı araştırılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBazı tıbbi bitkilerin antioksidan aktivitelerinin tayini ve bazı flavonoid türlerinin HPLC ile belirlenmesiThe determination of antioxidant activity of some medicinal plants and identifying species by HPLC of some flavonoidsThesis