Glioblastome Multiforme Epidemiyolojisi, Tedavi Seçenekleri ve Sağ Kalım Süresi: Retrospektif Tek Merkezli Çalışma - KESKİN, Emrah; ELMAS, Özlem; AYDİN, Hasan Ali; ŞİMŞEK, Kenan; GÜN, Eren; KALAYCI, Murat (Bulent Evcevit University, 2021)
Amaç: Glioblastoma multiforme (GBM), primer beyin tümörlerinin en sık görülenidir. Tedavisi ile ilgili çok sayıda klinik ve deneysel çalışma yapılmasına rağmen; GBM’in tedavi seçenekleri çok fazla değişmemiştir. Çalışmamız, GBM’li hastaların epidemiyolojisi, tedavi seçenekleri ve sağ kalım süreleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, 2017-2019 yılları arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve sinir cerrahisi Anabilim Dalı’nda GBM tanısı alan 72 hasta retroprospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu hastaların tedavi modaliteleri, epidemiyolojileri ve sağ kalım süreleri incelenmiştir. Bulgular: Hastaların 28’i kadın, 44’ü erkek olup, %55.6’sı 60 yaş üstüdür. Cinsiyet ile sağ kalım süresi arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0.303>0.05). Yaş arttıkça sağ kalım süresinde %28,9 oranında azalış olduğu görülmüştür. GBM lokalizasyon olarak en sık temporopariyatel yerleşimli olduğu gözlenirken, tümör lokalizasyonu ile sağ kalım süresi arasında anlamlı fark görülmedi. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda GBM’li hastalarda, yaşın ve kombine tedavi seçeneğinin önemli bir prognostik faktörler olduğu görülmüştür.
Keywords: Health Care Administration; Glioblastome Multiforme; Radyoterapi; Kemoterapi; Epidemyoloji; Ortalama sağkalım süresi; Glioblastoma Multiforme; Radiotherapy; Chemotherapy; Epidemiology; Median survival time; Good health; Sağlık Kurumları Yönetimi; 3. Good health