Yrd. Doç. Dr. Soner BİLEN, Yrd. Doç. Dr. Kerim GÜNEY, Doç. Dr. Erol AKKUZU, Arş. Gör. Mertcan KARADENİZ Hatice GÜVENSOYÜNAL, Sabri2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18295Ülkemiz zengin orman kaynaklarına ve bu kaynaklarda yetişen zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Özellikle orman içi bu ürünlerin içerisinde birçok tıbbi öneme sahip bitki ve mantar da yetişmektedir. Tıbbi bitkilerin alternatif tıpta değerlendirilmesi ve organik üretimde kullanılmaları son günlerde güncel bir konu haline gelmiştir. Ülkemiz akvakültür konusunda da Avrupa’da ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle alabalık (Oncorhynchus mykiss) üretimi ile liderliği elinde bulundurmaktadır. Bununla birlikte yoğun üretimde balıkların bağışıklık dirençleri düşmekte, hastalıklara daha kolay yakalanmakta ve kayıplar artmaktadır. Bu çalışmada ısırgan otu (Urtica dioica) ve kayın mantarının (Pleurotus ostreatus ) alabalıkların bağışıklık sisteminde meydana getireceği değişimler incelenecektir. Isırgan otu ve kayın mantarları Kastamonu ilindeki ormanlardan temin edilecektir. Isırgan otu ve kayın mantarının sulu özütleri çıkartılacaktır. Çıkarılan özütler ticari yemin içerisine % 0,5 ve % 1 oranında katılacaktır. Balıklar hazırlanan bu yemlerle 30 gün boyunca doyana kadar üç tekerrürlü olarak beslenecektir. Çalışmanın sonunda balıkların kaudal venasından steril enjektör ile kan örnekleri alınacak ve bu örnekler heparin içeren kan tüplerinin içine konulacaktır. Alınan kan örneklerinden, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, hemoglobin konsantrasyonu, hematokrit seviyeleri ve total protein seviyesi, eritrositlerin ortalama korpüskül hacimleri, hemoglobin ortalama korpüskül seviyesi, hemoglobin ortalama korpüskül konsantrasyonu belirlenecektir. Bağışıklık sisteminde meydan gelen değişimler, respiratory burst aktivitesi, fagozitik aktivite ve lizozim aktivitesi belirlenerek tespit edilecektir. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Bitkiler, Kayın Mantarı, Odun Dışı Orman Ürünleri, Bağışıklık Güçlendirici, AlabalıkOdun Dışı Orman Ürünlerinin Alabalık (Onchorhynchus Mykiss) Üretiminde Bağışıklık Güçlendirici Etkilerinin Araştırılması.