THE VARIABLES AFFECTING LEARNING SUCCESS OF STUDENTS IN PIANO EDUCATION - ÖMÜR, Özlem (ASOS Yayinevi, 2021)
İçinde bulunduğumuz yüzyıl, farkındalığı yüksek, üretken, yaratıcı ve mutlu bireyler yetiştirmeye gereksinim duymaktadır. Bunu sağlamak, ancak eğitim aracılığı ile mümkündür. Günümüz toplumlarında eğitimde, öğretmeye fazla odaklanıp, insanı ikinci plana atan bir anlayışın hüküm sürdüğü görülmektedir. Oysa eğitim sürecinde bilişsel, sosyal ve psikolojik değişkenlerin insanı nasıl etkilediğini ve bu değişkenlerin başarıya nasıl yansıdığını bilmek son derece önem taşımaktadır. Toplumlara, yaratıcı düşünebilen, motivasyon sahibi ve üretken bireylerin kazandırılmasında, sanat eğitimi ayrı bir yer tutar. Sanat eğitiminin temel öğelerinden olan müzik eğitiminde piyano eğitimi, vazgeçilmez bir ana unsurdur. Piyano eğitiminde de öğrencilerin piyano çalma performanslarını olumlu-olumsuz etkileyecek pek çok değişken bulunmaktadır. Önemli olan, öğrencilerin başarısı üzerinde belirleyici olduğu düşünülen bu değişkenlerin bilincinde olmak ve eğitime olumlu yönde yansımasını sağlamaktır. Araştırmada; yaş ve kişilik yapısı, korku ve kaygı, motivasyon, anne-baba tutumları, öğretmen davranışları ile çalışma alışkanlıkları adı altında belirlenen değişkenler üzerinde durulmuş, bu değişkenlerin piyano eğitim sürecinde öğrenme başarısına etkileri ele alınmıştır.