48-60 AYLIK ÇOCUKLARIN ÖĞRETMEN KAVRAMINA YÖNELİK ALGILARININ ÇİZİMLER ARACILIĞIYLA İNCELENMESİ - Ahi̇, Berat; Ci̇ngi̇, Mehmet Akif; Kildan, Abdullah Oğuzhan (Elementary Education Online, 2016)
Bu arastirmada, okul oncesi egitim alan 48-60 aylik cocuklarin, ogretmen algilarini cizdikleri resimler araciligiyla ortaya koymak amaclanmistir. Nitel arastirma desenlerinden olgubilim kullanilarak yurutulen arastirmada, amacsal ornekleme yontemlerinden olcut ornekleme yontemi kullanilarak calisma grubu olusturulmustur. Kastamonu merkez ilcede yer alan uc anaokulu ve 12 anasinifinda olcutlere uyan toplam 285 cocuga ulasilmis, on inceleme sonucunda 11 cocuga ait cizimler uygun olmadigi icin cikarilmis ve toplam 274 cocuk ile calisma gurubu olusturulmustur. Arastirmada elde edilen veriler Aykac (2012) tarafindan gelistirilen ‘Ogretmen Algi Kodlama Listesi’ ne gore analiz edilmistir. Arastirma sonuclarina gore, cocuklarin buyuk bir cogunlugu ogretmenlerini insan ve kadin olarak algilamaktadir. Cocuklar ogretmenlerini en cok kirda ve okul bahcesinde ayakta dururken resmetmistir.
Keywords: 4. Education