Uygunluk Mesafe Dengesi Tabanlı Yapay Ekosistem Optimizasyon Algoritması ile Otomatik Gerilim Regülatörü Sistemi için Denetleyici Tasarımı - DEMİRBAŞ, Muhammet; DUMAN, Serhat; DÖŞOĞLU, Mehmet Kenan (Bandirma Onyedi Eylul University, 2023)
Güç sistemlerinde kullanılan cihazlar nominal gerilimlerinde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Senkron generatörlerin terminal gerilimlerinde yaşanan değişimler bu cihazların ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Bu değişimleri ortadan kaldırmak için senkron generatörler uyartım akımlarını düzenleyen Otomatik Gerilim Regülatörü (OGR) sistemleri ile donatılmaktadır. OGR sistemlerinde kullanılan denetleyicilerin tasarımı sistem performansı için önemli bir konudur. Bu çalışmada Uygunluk Mesefe Dengelesi (FDB) yöntemi ile geliştirilmiş Yapay Ekosistem Tabanlı Optimizasyon (AEO) algoritması kullanılarak PID-OGR ve FOPID-OGR sistemlerinin tasarımı yapılmıştır. Tasarımı yapılan sistemler adım yanıtı ve frekans yanıtı açısından literatürde daha önce yapılmış olan benzer çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçları FDB-AEO algoritması ile tasarlanan PID ve FOPID denetleyicili OGR sistemlerinin performanslarındaki üstünlüğü göstermiştir.
Keywords: Otomatik Gerilim Regülatörü (OGR); Uygunluk Mesafe Dengesi (FDB); Yapay Ekosistem Tabanlı Optimizasyon (AEO); FOPID; Elektrik Mühendisliği; Electrical Engineering