ANNE-BABA AYRILIĞININ 10-14 YAŞ ARALIĞINDAKİ ÇOCUKLARIN DİNİ HAYATLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Kastamonu/Tosya örneği) - KARADAĞ, Mehmet (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu araştırmanın temel amacı Anne-Baba Ayrılığının 10-14 Yaş Aralığındaki Çocukların Dini hayatları Üzerindeki Etkisi (Kastamonu/Tosya Örneği)dir. Araştırmanın çalışma grubunu Kastamonu ili Tosya İlçesi’nde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda okuyan, 102 parçalanmış ve 102 tam aileye sahip toplam 204 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Zwingmann ve arkadaşarı (2004) tarafından geliştirilen, ülkemizde psikometrik kontrolü Uysal, Işık ve Turan (2017) tarafından yapılan Münchner Motivasyonel Dindarlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda anne-babası ayrılmış çocukların namaz, oruç, Kur’an okumu gibi ibadetleri yerine getirmede anne-babasıyla birlikte yaşayan çocukların gerisinde kaldığı, dini motivasyon ortalama puanlarının anlamlı biçimde farklılaştığı görülmüştür.
Keywords: Aile, çocuk, boşanmış aile çocukları, dini davranış, dini motivayon