Memlûk Türk Devleti'nde elçilik kurumu - Kargacıoğlu, Ülkü (Kastamonu Üniversitesi, 2022)
Memlûk Türk Devleti, Türk, İslam ve dünya tarihi açısından son derece önemli bir devlettir. Çalışmamızda, bu devletin elçilik kurumuna dair bir çalışma yapmayı uygun gördük. 1250 ile 1517 yılları arasında Mısır, Suriye ve Hicaz bölgelerinde hüküm süren bu devletin elçilik kurumunu, gelen-giden elçiler minvalinde inceledik. Yanı sıra elçilik kurumunun, gelen giden elçilerin yanı sıra önemli unsurları olan mektuplar, ilim insanları ve hediyeler de çalışmamızda incelenip yer alan hususlardan oldu. Memlûk Türk Devleti’nde elçilik kurumunun konumu, işlevi, özellikleri, devlete katkıları gibi hususlarda aydınlatıcı olan bu çalışma önemli bir boşluğu doldurmuştur diye düşünüyoruz.
Embassy institution in the Mamluk Turkish State
Keywords: Memlûkler, Elçi, Mısır, Suriye, Uluslararası İlişkiler, Hediye, Mektup, Diplomasi