Kastamonu İlinde Turizm Türleri Farkındalığı Üzerine Bir Ölçüm - ÇILGINOĞLU, Hakkı; ÇELEBİCAN, Ümit (Kastamonu University, 2023)
Amaç: Uluslararası turizm anlayışındaki yeni eğilimler ve oluşan yeni turizm türleri 1980’lerden itibaren Türkiye’nin turizm politikalarına yansımış, bu doğrultuda ve yeni anlayışa uygun turizm politikalarının üretilmesini sağlamıştır. Bu durum, yeni ve farklı eğilim ve politikalarla yaz turizminin yanında ortaya çıkan termal turizm, kış turizmi, inanç turizmi gibi diğer alternatif turizm türleri ile ilgili reklam, tanıtım gibi çeşitli bilgilendirme çalışmaları kanalıyla vurgu yapılmasını, bu türler hakkında böylece farkındalıkların oluşturulmasını ihtiyaç hâline getirmiştir. Bu gerekliliklere istinaden araştırmada Kastamonu Merkez ilçede yaşayanların yaz turizmi, kış turizmi, etkinlik turizmi, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi, macera turizmi ve inanç turizmi ile ilgili farkındalığının ölçümü amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amaca ulaşmak için gerekli izinlerin alınması sonrasında Kastamonu ili Merkez ilçesinde en az üç yıl süre ile yaşamış 20 yaş üstü 518 katılımcıdan oluşan örneklem grubuna anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmada kolayda örnekleme metodu uygulanmıştır ve veriler gönüllülük esasına dayalı olarak Google form aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizi SPSS 26 Windows Paket İstatistik Programı kullanılarak yapılmış; verilerin analizinde, betimleyici istatistiklerin yanı sıra Ki-Kare Testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan katılımcıların cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, meslek durumu ve aylık gelir durumlarına göre turizm türleri ile ilgili bilgi sahibi olma durumları arasında anlamlı farklılıkların olduğu görülmüştür. Tartışma: İlgili kurum ve kuruluşların kendi aralarındaki iş birlilkerini artırmaları, turizm farkındalığı ile ilgili daha çok proje ortaya koymaları maviyle yeşilin kucaklaştığı, 3 millî parka sahip, Karadeniz iklimi ile karasal iklimin kucaklaştığı, pek çok medeniyete ev sahipliği etmiş, Evliyalar Şehri Kastamonu’da kültür turizminden inanç turizmine, yaz turizminden kış turizmine tüm turizm türlerinin gelişmesine katkı verecektir.
Keywords: Kastamonu; Turizm; Kitle Turizmi; Alternatif Turizm; Farkındalık.