REGÜLASYON VE DÜZENLEYİCİ KURUMLARIN TÜRKİYE’DEKİ TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜNE ETKİS - FİGAN, TUĞÇE (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
1980’li yıllarda dünyada küreselleşmenin ve teknolojinin hızla gelişmesinin etkisiyle devletin ekonomiye müdahalesi giderek azalmıştır. Gelişmeleri takiben uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırabilmek amacıyla bilgiyi üretmek için gerekli alt yapıyı sağlamak ve rekabet ortamını oluşturmak üzere devlet düzenleyen ve denetleyen konumunda yer almaktadır. Rekabet politikasının bir aracı olan regülasyon, piyasa başarısızlıklarını gidermek suretiyle ekonomik etkinliği sağlamak için yapılan düzenleme ve kontrollerdir. Doğal tekel kapsamında olan mal ve hizmetlerin bulunduğu enerji, bankacılık ve haberleşme gibi bazı endüstriler nedeniyle regülasyon uygulamalarına ihtiyaç artmıştır. Kamu regülasyonları kendilerine ait kanunları bulunan, tüzel kişiliğe haiz ve bağımsız bir şekilde faaliyet gösteren Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Günümüzde elektronik haberleşme endüstrisinde etkin bir biçimde rekabet koşulları yaşanmaktadır. Yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak sektörde köklü değişiklikler meydana gelmektedir. Türkiye’de telekomünikasyon sektörünün, tüm sektörler için alt yapı oluşturması ve doğal tekel özelliğine sahip yapısı yerini özelleştirme ve serbestleşmeyi esas alan düzenlemelere bırakmıştır. Bu çalışmanın amacı hükümetin düzenleyici ve denetleyici işlevinin rekabet üzerindeki etkinliğini Türkiye’deki telekomünikasyon sektörü açısından incelemektir. Bu amaçla öncelikle rekabet ve rekabetin etkileri ele alınmaktadır. İkinci bölümde regülasyon, regülasyon türleri, regülasyonun hedefleri ve yaşanan süreç ifade edilmektedir. Üçüncü bölümde ise düzenleyici ve denetleyici kurumların yapısına ve görevlerine değinilmektedir. Son olarak Türkiye’de telekomünikasyon sektörünün gelişimi, özellikleri ve regülasyona duyulan ihtiyaç incelenmektedir.
Keywords: Regülasyon, Düzenleyici Kurumlar, telekomünikasyon