41 numaralı Kastamonu Şer'iyye Sicilinin( H. 1160/ M. 1747-1748) transkripsiyonu ve değerlendirilmesi - Maden, Ali (Kastamonu Üniversitesi, 2014)
Bu çalışmada, 41 Numaralı Kastamonu Şer’iyye Sicili esas alınarak, Kastamonu’nun idarî, hukukî, iktisadî ve demografik özellikleri ile sosyo-kültürel hayatına dair bazı tespitlerde bulunulmaya çalışılmıştır. 41 Numaralı Kastamonu Şer’iyye Sicili, Hicrî 1160 yılına, Milâdî 1747-1748 yılları arasına aittir. Sicilin içerisinde merkezden gönderilen fermanlar, berâtlar, buyruldular, mektuplar ile bizzat kadı tarafından kaydedilen ilâmlar ve çeşitli konuları içeren hüccetler bulunmaktadır. Çalışmaya kaynaklık eden sicilin kopyası, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nden alınmıştır. Sicilin değerlendirilmesi sonucunda Kastamonu’daki kazaların, mahallelerin, nahiye ve bu nahiyelere bağlı köyler ile dîvânların isimlerine; miras ve tereke kayıtlarından evlerde kullanılan eşyalara, giyim ve süs eşyalarına, silâhların ve bazı âletlerin isimlerine ulaşılmıştır. Kastamonu’da karşılaşılan hukukî olaylar örneklerle ii açıklanmaya çalışılmıştır. Sicilde verilen narhtan, gıda ve eşya fiyatları; miras ve tereke kayıtlarından, alım-satımı yapılan hayvan isimleri ile bu hayvanların fiyatları tespit edilmiştir. Sicilde geçen cami, mescit, vakıf, han, hamam, tekke, zâviye gibi sosyo-kültürel yapılar ile yine miras ve tereke kayıtlarından yola çıkarak Kastamonu’nun XVIII. yüzyılın ortalarındaki kültürel hayatı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca asayiş olayları kapsamında eşkıyalık faaliyetlerinden bahsedilmiştir.
Transcription and evaluation of Kastamonu Court Record number 41 ( A.H.1160 / A.D.1747-1748 )