Matematik öğretmen adaylarının türev konusuna yönelik problem kurma becerilerinin incelenmesi - Çakır, Emirhan (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı matematik öğretmen adaylarının türev konusuyla ilgili problem kurma becerilerini incelemek ve problem kurma ile ilgili görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 36 ilköğretim matematik öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan 7 soruluk problem kurma testi kullanılmıştır. Problem kurma testi oluşturulurken Stoyanova ve Ellerton’un (1996) serbest, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmış problem kurma stratejilerinden yararlanılmıştır. Araştırmada oluşturulan problemlerin veri analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde, öğretmen adaylarının serbest, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmış problem kurma stratejilerine yönelik türev ile ilgili oluşturdukları problemlerde genel olarak başarısız oldukları belirlenmiştir. Ancak yapılandırılmış problem kurma stratejisinde diğer iki stratejiye göre başarı düzeyinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Adayları problem oluştururken en çok serbest problem kurma stratejisinde zorlandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca adayların problem oluştururken en fazla problem metni kategorisinde hata yaptıkları belirlenmiştir.
Investigation of mathematics teacher candidates' problem posing skills regarding the topic of derivatives
Keywords: Problem Kurma; Türev; Öğretmen Adayları