İpek Yolu’ndaki Kültürel Mirasın Dünya Turizmine Kazandırılması: Kazakistan Örneği - AVCI, Muharrem; SARTAYEVA, Karlygash (Kastamonu University, 2020)
Bu çalışmada, İpek Yolu’nun Atlas Okyanusu’ndan Çin’e, Avrupa’dan Asya’ya uzanan, sadece ortaçağ dönemindeki eski bir ticaret aracı olmadığı, Batı ve Doğu kültürleri arasında etkileşim köprüsü olduğu tespit edilmiştir. Güncel dünya için ise; ekonomik, kültürel ve siyasi açıdan büyük önem arz ettiği gözlemlenmiştir. Bu durumdan hareketle, bu ticaret yolunun barış eksenli olarak mevcut kültürel mirasın turizm açısından değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin Kazakistan örneği üzerinde yürütülen bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Kazakistan’dan geçen İpek Yolu güzergâhları üzerindeki kültürel mirasın yerel halk tarafından bilinirliğini ve turizm amaçlı kullanıma ilişkin farkındalık düzeyini ölçmektir. Önemi ise, bu kültürel değerlerin uluslararası turizme kazandırılmasını sağlamaya katkıda bulunmaktır. Çalışmada Kazakistan'daki İpek Yolu kültürel değerlerinin ülke turizminin gelişmesine katkısı konusunda, uzmanların ve yerli halkın görüşlerine başvurulmuş, nitel ve nicel alan araştırmaları ve analizleri yapılmıştır. Bu kapsamda, Ulu İpek Yolu konusunda çalışmalar yürüten 11 ilgili uzmana görüşme formu ve İpek Yolu üzerindeki Taraz şehri halkına da nüfustan elde edilen bir örneklem çerçevesinde 400 adet anket uygulaması yapılmıştır. Görüşme formu bulguları tablolar halinde betimlenmiş, doldurulan anket formları ise frekans, T Test, ANOVA istatistikleri ile açıklanmıştır. Sonuç olarak, gerek uzmanların gerekse yerli halkın İpekyolu üzerindeki kültürel mirasın uluslararası turizme kazandırılması konusunda bilinçli ve istekli olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Ulu İpek Yolu; Kazakistan; Dünya Turizmi; Kültürel Miras; Great Silk Road; Kazakhstan; World Tourism; Cultural Heritage; 11. Sustainability