LİBYA’DA TASAVVUF VE SUFİLİK - AZELDEN SAAD, NSIB (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Hicri IX. Asırdan sonra Senusî tarikatının sonu olarak kabul edilen 1969‟a kadar ki dönemde Libya‟daki sûfîlik etkisini göstermede önem taşımaktadır. Bu çalışma, sûfî tarikatlarının en önemlisi ve büyüğü, Libya kıtasındaki etkileri ve tarikat şeyh ve ricalinin ilmin yayılmasında ve sömürgeciliğe karşı direnmede göstermiş oldukları büyük çabayı göstermeyi hedeflemektedir. Ayrıca bu çalışma, Libya‟daki tasavvufun gerçek gücünü, kurucu ulemanın ve Kur‟ân-ı Kerîm ve sünnet-i seniyyeye uygun mutedil bir tasavvuf olduğunu ispat etmeyi de göstermeyi hedeflemektedir. Bu konuda tarihi süreçleri içeren bir metot izledim. Çünkü konunun aslı tasavvuf ulemasının Libya‟ya girmesinden itibaren gerçekleşen tarihi olayların incelenmesi üzerine bina edilmiştir. Bu şekilde sofi düşüncesi ve Libya‟daki farklı tasavvuf medreselerinin gelişme aşamalarına değinilmiştir. Ulaştığım en önemli neticeler bu araştırmanın sonunda yer almaktadır
Keywords: SÛFÎLİK - SENUSÎ - TARiKAT