STRATEJİK PLANLAMA VE KASTAMONU BELEDİYESİ STRATEJİK PLANI ÜZERİNE İNCELEME - BAHÇACIOĞLU, SERKAN (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Kamu hizmetlerinin ve kaynaklarının kalkınma planları ile programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda daha kaliteli, etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasının sağlanması amacıyla stratejik yönetim anlayışının gerekliliği anlaşılmıştır. Türkiye’de 1990’larda başlayan ve 2000’li yıllarda ivme kazanan kamu yönetiminde reform çalışmaları sonucunda 2003 yılında 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile tüm kamu kurumları ile birlikte yerel yönetimlere de stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme sistemi getirilmiştir. Bu çalışmamda strateji, stratejik planlama kavramları ile birlikte kamu yönetimindeki uygulamaları genel hatları ile anlatılmış, yerel yönetimlerin yasal ve yönetsel yapısı değerlendirilerek Kastamonu Belediyesi tarafından hazırlanan 2015- 2019 yıllarını kapsayan stratejik planlama çalışmaları, stratejik plan hazırlama ilke ve esaslarına göre incelenerek, çalışmalar sırasında karşılaşılan sorunlar analiz edilmeye ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılacaktır.
Keywords: Strateji, Planlama, Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Belediyelerde Stratejik Planlama