TÜRKİYE’DE GÖÇÜN İŞGÜCÜ PİYASASINA ETKİSİ: AMPİRİK BİR ANALİZ - AMINI, RABIA (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Günümüzde dünyanın en önemli sosyal problemlerinden biri göç ve göçmen sorunudur. 1923'ten bugüne göçmenleri barındıran Türkiye, göçmen ve mültecilere ev sahipliği yapan en büyük ülke oldu (BMMYK Türkiye anahtar verilerine göre 2018). Türkiye’de göçün ekonomik etkileri son on yıllar içinde gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır ancak göçün işgücü piyasasına etkisi konusunda genel bir anlaşma bulunmamaktadır. Bu tezin amacı, göçün Türkiye'nin işgücü piyasasına olan etkisini araştırmaktır: ücretlere ve işsizlik oranlarına odaklanmak. Göçle işgücü piyasası arasındaki ilişkiyi analiz etmek için farklı ülkelerden birçok çalışma yapılmıştır. Şu ana kadar, Türkiye'deki göçmen etkisi üzerine çok az araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda, göçün işgücü piyasası üzerindeki etkisinin bir ölçümü değildir, İşgücü piyasasını, eğitim, yüksek vasıflı işgücü, düşük vasıflı işgücü, ekonomik büyüme, yaş oranı, coğrafi farklılık ve teknoloji gibi etkileyen birçok faktör var.
Keywords: Göç, İşgücü Piyasası, Ücretler, İşsizlik, Göç Etkisi, Türkiye.