HADİS LİTERATÜRÜNDE MA’RÛF KAVRAMI -SAHÎH-İ BUHÂRÎ ÖRNEĞİ- - ERAVCI, BEKİR (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma, ma’rûf kavramı üzerinde yapılan bir literatür taramasıdır. Bu bağlamda Sahîh-i Buhârî’de yer alan Hz. Peygamber’in (s.a.v) hadisleri ve hadislerde geçen ma’rûfun ne anlama geldiği anlaşılmaya çalışıldı. Birinci bölümde İmam Buhârî’nin hayatı ile ilgili bilgi verildikten sonra, eseri el-Câmiu’s-Sahîh hakkında inceleme yapıldı. Ayrıca bu bölümde ma’rûfun kavramsal çerçevesi çizildi. Kur’ân-ı Kerîm’de Hadis Usûlünde ve Fıkıh’ta ma’rûfun kullanımı araştırıldı. İkinci ve asıl bölümde ise Sahîh-i Buhârî’de yer alan Hz. Peygamber’in (s.a.v) hadisleri incelendi. Bu hadislerde geçen ma’rûf kavramları tespit edildi. Söz konusu hadisler içinde ma’rûf kavramının taşıdığı anlamlar ortaya konulmaya çalışıldı. Son bölümde ise ma’rûf kavramının Câhiliye, Câhiliye sonrası dönemde ve günümüzdeki karşılıkları bulunmaya çalışıldı. Câhiliye ve Câhiliye sonrası döneminde ma’rûfu belirleyen unsurlar ortaya çıkarıldı. Buna bağlı olarak ma’rûfun toplumların örf, âdet, gelenek ve göreneklerindeki etkisi anlaşılmaya çalışıldı.
Keywords: Sahîh-i Buhârî, ma’rûf, İslâm, Kur’ân, hadis, câhiliye, gelenek, örf.