Furan molekülü ve Ti atomunun/Tin (n=2-5) topaklarının oluşturduğu yapının yoğunluk fonksiyon teoremi ile incelenmesi - Bakır, Ali Salih (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Bu tez çalışmasında, aromatik Furan molekülü (C4H4O) ile titanyum “Ti” atomu ve titanyum topaklarının “Tin (n=2-5)” etkileşimi sonucu oluşan birbirinden farklı moleküler sistemlerin üç farklı spin durumunda, elektronik ve moleküler yapısı yoğunluk fonksiyon teoremine dayanılarak teorik olarak araştırıldı. Araştırma için yapılan hesaplamalarda, YFT/B3LYP fonksiyoneli ve lanl2dz baz seti kullanıldı. Bu amaçla, bilgisayar ortamında yapılan hesaplamalar için Gaussian 09 programı kullanıldı. Elde edilen yapılar için, üç boyutlu geometriler, enerji değerleri, dipol momentleri, bağ uzunlukları, bağ açıları, IR titreşim frekansları, Mulliken atomik yoğunlukları, HOMO (en yüksek dolu moleküler orbital) ve LUMO (en düşük boş moleküler orbital) enerjileri ayrıntılı olarak hesaplandı ve gösterildi. Ayrıca, LUMO, HOMO, HOMO-1 ve HOMO-2 moleküler orbitalleri enerji değerleri ile birlikte gösterildi. Sonuç olarak, Furan molekülü Ti atomu ile etkileşmesi sonucunda Ti atomundan ve komşu karbon atomlarından dolayı oksijen atomunun Mulliken yük yoğunluğu değerinin azaldığı tespit edildi. Bunun yanında, Furan-Ti4 ve Furan-Ti5 yapılarında LUMO, HOMO, HOMO-1 ve HOMO-2 moleküler orbitalleri topak üzerinde olduğu bulundu
Investigation of the structure formed by the furan molecule and Ti atoms/Tin (n=2-5) clusters by using the density functional theorem
Keywords: Furan, Ti Topakları, YFT, LUMO, HOMO