Kastamonu Yöresinde Yetişen Pinus Türü Ağaçların İbrelerinden Elde Edilen Hidrosolün SH-SY5Y İnsan Nöroblastom Hücrelerinde Glutamat ile İndüklenen Hasar Üzerine Etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Nöronal hücre ölümü, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı ve amiyotrofik lateral skleroz gibi pek çok nörodejeneratif hastalıkta gözlemlenen bir fenomendir. Bu hastalıkların temelinde glutamat birikiminin olduğu bilinmektedir. Pinus türü ağaçların ibrelerinden elde edilen çeşitli ekstrelerin nörodejeneratif hasarlara karşı etkili olduğunu gösteren güncel çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmada insan nöroblastoma SH-SY5Y hücre hattının glutamat toksititesi üzerine yöremizde bulunan çam türlerinin ibrelerinden elde edilen hidrosollerin etkileri araştırılacaktır. Hidrosollerin kimyasal bileşimi GC/MS spektroskopisi kullanılarak incelenecektir. Hidrosollerin hücrelerdeki etkiler MTT canlılık testi, elektroforez ve western-blot yöntemleri kullanılarak araştırılacaktır. Elde edilen sonuçlar uygun istatistik metotları ile analiz edilecektir.
Sağlık Bilimleri