Evliliğin “Kutsal” Politiği ve Eleştirisi | The “Sacred” Politics and Criticism of Marriage - NUHOĞLU, Hatice; İÇAĞASIOĞLU ÇOBAN, Arzu (Akdeniz Kadin Calismalari ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi, 2022)
İki yetişkin bireyin ortak yaşamı seçmesi sevgi, aşk, merhamet, tutku duyguları ile mistifiye edilerek kutsallaştırılsa da evlilik, toplumsal, ekonomik ve sosyal tahakküme dayanır. Evliliğin yasal çerçevesi ise evliliğe sözleşmesel bir nitelik kazandırır. Evlilik bu sözleşmesel niteliği neticesinde çiftler için ödev ve sorumlulukların paylaşıldığı bir alan olarak inşa edilir. Ancak evliliğin ataerkil payı, kadınlar için sorumluluk alanları içinde tahakkümü ve baskıyı barındırmaktadır. Dolayısıyla evlilik ilişkisinde kadın ve erkek adına farklı deneyim alanları mevcuttur. Bu nedenle evlilik çalışmalarında iyi bir analiz için evliliğin ataerkiye ilişkin sınırları, güç ilişkileri ve zorunlu yapısı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada evlilik pratiği; kutsal evlilik algısı, evliliğin yazgıya dönüşmesi, ev içi toplumsal cinsiyet rolleri kapsamında emeğin feminizasyonu, ekonomi politiği ve cinsel tahakküm temelinde ele alınmıştır.
Keywords: Marriage; Patriarchal Share; Domestic GenderRoles; Marriage economy; Sexual domination; Evlilik; Ataerkil pay; Ev içi toplumsal cinsiyet rolleri; Evlilik ekonomisi; Cinsel tahakküm; 5. Gender equality; 16. Peace & justice