Gözenekli Hafif Alaşımların Mekaniksel Özelliklerinin Araştırılması - UZUN, Arif (My University, 2024)
Yapılacak olan çalışmada boşluk tutucu tekniği ile üretilmiş gözenekli alüminyum yapılar üretilecektir. Fonksiyonel olarak gözenekli yapı içerisinde takviye edilmiş seramik parçacıkların hücresel yapının mekanik özelliklerini geliştirmesi beklenmektedir. Boşluk tutucu ve toz metalurjisi yönteminin entegre edilmesiyle üretilmesi planlanan gözenekli alüminyum yapıların takviye içermeyen gözenekli yapılara kıyasla mekaniksel ve fiziksel özellikleri kıyaslanacaktır. Üretilen numunelerin mikroyapısal karakterizasyonunda taramalı elektron mikroskobu (SEM), numunelerin hücre duvarlarının ezilme davranışlarının belirlenmesinde tek eksenli basma testleri ve yapısal değişimlerin belirlenmesinde XRD analizleri kullanılacaktır.